duminică, 9 octombrie 2016

http://dteodorescu.blogspot.ro/2016/10/alpi-pe-doua-fronturi-la-bj-si-mu.html

duminică, 9 octombrie 2016

ALPI, pe două fronturi: La "BJ" şi "MU"!Ziua de duminică, 9 octombrie 2016, a însemnat pentru membrii Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (adică ALPI) nu una de odihnă, ci una de muncă asiduă, deoarece, după şedinţa lunară de lucru de la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Asachi" Iaşi (adică BJ) a urmat lansarea de carte de la Muzeul Unirii din Iaşi (adică MU), în ambele ipostaze directorul Mihai Batog-Bujeniţă fiind în primele rânduri, adică în "prezidiu"!
De la ora 10.00, peste 30 de persoane iubitoare de artă şi cultură, cu invitaţi din Grecia, au luat cu asalt Sala Mare de lectură de la "BJ", acolo unde gazda noastră tradiţională, doamna Elena Zanet, ne-a întâmpinat cu căldură în suflet şi cu dorinţa de a face, lucrând chiar şi la două aparate, poza de grup a membrilor ALPI!
Instalat la pupitrul de comandă de la masa prezidiului, comandorul şi scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă a prezentat ultimele evenimente la care membrii ALPI au participat, fiind amintită în primul rând prezenţa umoriştilor ieşeni la Festivalul "Constantin Tănase" de la Vaslui, acolo unde au fost premiaţi şase "combatanţi" de la gruparea menţionată, ei fiind Mihai Batog-Bujeniţă, Mihai Haivas, Gheorghe Bălăceanu, Vasile Larco, Eugen Deutsch şi Lică Pavel.
S-a mai amintit de întâlnirea de la Oradea, a membrilor ALPI cu prietenii şi colegii de la Cenaclul "Barbu Ştefănescu Delavrancea" din localitate, dar şi despre ultima lansare de carte a jurnalistului şi membrului senior al Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi, Dan Teodorescu, de la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, acolo unde într-o manifestare selectă şi în faţa unui public numeros a fost prezenată cartea "Paşaport către neuitare", într-un spectacol de... neuitat, cu maestrul Petrică Ciubotaru în prim plan şi nu numai!
S-a mai prezentat publicului revistele Booklook şi Cugetul, câteva publicaţii din Israel în care apar pe "firmament" şi membrii ALPI, revista "Vocea Ta", cu distribuţie în Germania, Austria, Belgia şi Olanda, unde ALPI are o pagină rezervată în exclusivitate la fiecare ediţie.
Cu felicitările de rigoare, au mai fost prezentate colegilor şi două cărţi editate de curând de membrii ALPI, ele fiind "Drumul vieţii" (volumul de debut al Angelei Pistol) şi "Reverenţe" (de prolificul dr. Sorin Cotlarciuc).
La invitaţia pictoriţei Gabriela Cucinschi, a fost prezentă la manifestarea de la "BJ" şi "grecoaica" Marinela Rusu, însoţită de soţul său de origine elenă, care a menţionat: "Sunt cercetător în psihologie, dar mai sunt şi membru al Uniunii Artiştilor din Grecia. De 7 ani organizez o conferinţă internaţională, în luna mai, acolo unde se abordează, pluridisciplinar, arta. Soţul meu, prezent în sală, este matematician, de curând a ieşit la pensie, după ce a lucrat mulţi ani şi în Germania. Împreună cu fosta mea colegă de şcoală, Gabriela Cucinschi, voi face un <Duet expresionist>, într-o expoziţie de pictură care va fi găzduită de Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă. Mă onorează faptul că sunt alături de dumneavoastră, într-o duminică culturală la Iaşi, oraşul meu natal".
În continuare, Gabriela Cucinschi a menţionat că în ultimele luni a avut trei expoziţii de pictură la Bucureşti, acolo unde, la ultima dintre ea, a încântat asistenţa şi Karla Ursu, care este şi interpretă de muzică populară, dar şi sportivă de talie naţională, la doar 7 ani!
Jurnalistul Dan Teodorescu, care este şi Şeful Departamentului Relaţii Internaţionale în cadrul ALPI, a propus ca arhivarul din Cernăuţi (Ucraina), domnul Dragoş Olaru, să fie membru de onoare al Asociaţiei, pentru a spori astfel legăturile culturale cu străinătatea, lucru aprobat în unanimitate de cei prezenţi.
Elena Mândru a transmis apoi un călduros "La mulţi ani cu sănătate!" tuturor membrilor Comunităţii Evreilor din Iaşi, aflaţi acum în sărbători, iar doamna Martha Eşanu, prezentă la manifestare, a mulţumit pentru urări şi s-a arătat extrem de bucuroasă de colaborarea membrilor ALPI cu revista "Prietenia".
Au citit apoi din creaţiile proprii (epigrame, poezie, fabule etc), în aplauzele celor prezenţi, Georgeta Paula Dimitriu, Angela Pistol, Aurel Baican, Carmen Marcean, Mihai Batog-Bujeniţă, Mihai Caba, Gheorghe Bălăceanu, Dumitru Ivas, Cristinel Cojocariu, Sorin Cotlarciuc, Vasile Unguraşu, Ioan Hodaş, Vasile Diacon, Petronela Alexe şi Mihai Haivas.
Următoarea întâlnire cu piblicul a membrilor ALPI va avea loc în ziua de duminică, 13 noiembrie 2016, tot de la ora 10.00 şi tot la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Asachi" Iaşi. Dar până atunci, toată lumea a "fugit" la Muzeul Unirii din Iaşi, la al doilea eveniment cultural al zilei de 9 octombrie, de data aceasta cu "tendinţe" româno-italiene!
* Marioara Vişan a plâns la lansarea cărţii "Metamorfoză / Metamorfosi"


Cu membrii ALPI printre invitaţii de seamă ai manifestării, duminică, 9 octombrie 2016, de la ora 11.30, la Muzeul Unirii din Iaşi a avut loc lansarea volumului de poezie bilingv româno-italian, “Metamorfoză / Metamorfosi", de Marioara Vişan, în traducerea Mihaelei Talabă, carte editată sub egida Asociaţiei “Universul Prieteniei” Iaşi şi tipărită la PIM Iaşi.  
Moderatoarea evenimentului a fost Rodica Rodean, preşedinta Asociaţiei Universul Prieteniei Iaşi, care în debut a prezentat publicului câteva din realizările grupării literare pe care a conduce, cu 8 tabere de creaţie şi recreaţie în ultimii ani, iar în 2017 ea va fi la Buşteni, în perioada 14-17 iulie.
Prezidiul manifestării a fost alcătuit din Mihai Păstrăguş, Mihai Batog-Bujeniţă, Emilian Marcu, Liviu Apetroaie, Rodica Rodean şi poeta Marioara Vişan, aflată la a patra carte editată.
Spicuim câteva "ziceri" despre cartea Metamorfoză şi autoarea ei, Marioara Vişan:
- Mihai Păstrăguş: "Cartea intuieşte o femeie şi un poet de mare înălţime, Marioara Vişan. Poezia este o religie, e sfântă. Autoarea cărţii s-a deschis acum ca o floare, ca o magnolie, în faţa dumneavoastră! De fapt, cartea sa este un program poetic!";
- Liviu Apetroaie: "În 2008, la Muzeul Mihail Sadoveanu din Iaşi existau două persoane extrem de optimiste; Marioara Vişan şi Violeta Petre. Marioara Vişan a rămas aceeaşi fiinţă optimistă, iar poezia 
<Inorogul din mine> este una emblematică pentru acest volum. Cartea se numeşte Metamorfoză, iar Marioara Vişan se reaşează pe undeva. Poezia ei opreşte clipa!".
- Emilian Marcu: "Marioara Vişan se află la al patrulea volum de autor, iar pentru ea poezia este un mod de viaţă. Autoarea ne mai spune: Suntem doar fotografii ce vor să-şi pună-n ramă viaţa!".
Pe durata evenimentului, actriţa Ina Paladi a susţinut un recital de poezie din volumul lansat, iar soprana Diana Bucur - prim solistă la Opera Română Iaşi, acompaniată la pian de Ionela Butu, au completa programul artistic.
Despre creaţia lui Marioara Vişan au mai vorbit prof. Nicolae Creţu şi poetul Horia Zilieru, lucruri extrem de sensibile, care au făcut-o pe autoarea volumului "Metamorfoză" să plângă în faţa publicului, la un moment dat, dar au fost lacrimi de fericire!
Născută la Iaşi, în 1956, dar stabilită în Italia din 2011, Marioara Vişan a tras "concluziile": "Vă mulţumesc tuturor pentru mesajele de prietenie şi de încurajare, pentru cuvintele de suflet rostite aici. Cine ar fi crezut că eu, Marioara Vişan, o umilă bibliotecară, voi ajunge să prezint boabele de rouă ale sufletului meu, într-un loc atât de important, înălţător ca spiritualitate şi istorie, la Muzeul Unirii din Iaşi ? Mulţumesc doamnelor Rodica Rodean şi Aurica Ichim, mă înclin cu respect în faţa dumneavoastră, tuturor celor care au făcut posibil realizarea acestui nesperat vis. Este cea mai frumoasă zi din viaţa mea!".
Tot la Muzeul Unirii de pe str. Lăpuşneanu din Iaşi, Marioara Vişan, creator de bijuterii brodate, a expus şi colecţia “Metamorfoze”.
Să mai menţionăm că, la evenimentul cultural de la Muzeul Unirii au participat membrii asociaţiilor “Universul Prieteniei” şi “Păstorel” Iaşi, precum şi un numeros public iubitor de frumos, principalii organizatori fiind Asociaţia “Universul Prieteniei” Iaşi şi Complexul Muzeal Naţional “Moldova” Iaşi - Muzeul Unirii.
Lansarea volumului bilingv "Metamorfoză / Metamorfosi" va avea loc şi în Italia, în perioada următoare, mai precis în data de 22 octombrie 2016 - la Torino şi în ziua de 23 octombrie 2016 - la Ivrea. Alături de Marioara Vişan se va afla şi în Italia, binecunoscutul promotor cultural ieşean, Rodica Rodean.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu