joi, 9 decembrie 2021
sâmbătă, 14 august 2021
marți, 15 iunie 2021
ISTORIA UNUI DESEN
În îndelungata mea activitate de arhivist am avut multe descoperiri surprinzătoare de documente inedite care m-au marcat într-un fel sau altul. Unele din aceste documente le-am adus la vremea sa în fața cititorilor, publicându-le, altele, însă, uitate, au rămas să-și aștepte în continuare cercetătorul care le va scoate cândva la lumină, le va da o nouă viață. Astfel am publicat documente inedite semnate de reprezentanți notorii ai poporului român din Bucovina, cât și ai naționalităților conlocuitoare.
![]() |
Desenul lui Kiesler din catalogul școlii |
Cu ani în urmă, din întâmplare, în fondul Școlii Superioare Reale Ortodoxe din Cernăuți am văzut un desen care era plasat, ceva nefiresc, într-un catalog al școlii. De obicei cataloagele școlilor cuprind numai pagini cu numele elevilor care conțin date succinte despre elev, părinți și notele la obiecte. Cercetând mai atent desenul am observat că este semnat și plasat la pagina elevului cu numele de Kiesler Friedrich Iakob. Investigațiile pe care le-am îmtreprins m-au convins că în fața noastră se afla desenul marelui arhitect cu renume mondial, Friedrich Kiesler. Printre marile personalităţi, pe care i-a dat lumii de-a lungul anilor urbea cernăuţeană, Friedrich Kiesler ocupă un loc deosebit. La Cernăuţi se vorbeşte şi se scrie foarte puţin despre acest renumit arhitect, pictor, designer, teoretician, deşi, dacă ar fi vorba numai de originea lui cernăuţeană ar merita o atenţie mai mare din partea noastră, nemaivorbind de contribuția lui la dezvoltarea arhitecturii mondiale prin impunerea unor concepții cu totul noi de percepere a arhitecturii, a artei în general. F. Kiesler era obsedat de conceptul de locuințe antropomorfe, pe care îl numea „Casa fără sfârșit”, iar percepția lumii ca o structură dinamică permanent transformatoare a devenit decisivă în opera sa. Dacă urmărim întreaga lui viață o vedem tot ca pe o astfel de „casă nesfârșită”: până la vârsta de 18 ani în Cernăuți, următorii 20 în Berlin și Viena și aproape patruzeci de ani, până la moarte, în Statele Unite ale Americii. Dintre numeroasele sale proiecte de arhitectură au fost realizate numai două, Cinematograful din News-Iork și Palatul Cărții din Ierusalim, însă cele mai mari realizări ale sale sunt ideile lui avangardiste, îndrăznețe, care frământă și azi mințile și inimile multor arhitecți, pictori, artiști etc. Unul din prietenii săi afirma, pe bună dreptate, că ideile sale nu sunt percepute de contemporani, fiindcă Kiesler este un arhitect al viitorului, cuvinte ce tot mai mult se adeveresc astăzi, când opera, ideile lui se bucură de o popularitate mereu în creștere.
![]() |
Friedrich Kiesler |
S-a născut Friedrich Jakob Kiesler la 22 septembrie 1890 în familia Dr-lui Iulius Kiesler, care locuia pe Karolinagasse, nr. 5 (conform însemnărilor în documentele Școlii Superioare Reale Ortodoxe din Cernăuți). Iulius Kiesler era un reprezentant de vază al comunității evreiești din Cernăuți, ocupând un timp îndelungat chiar postul de prim secretar al acestei comunități (1872-1927), timp în care comunitatea izraelită a obținut realizări însemnate din punct de vedere social și cultural (Casa Națională, Templul, Spitalul Evreiesc etc.). Peste 50 de ani I. Kiesler a deținut și funcția de consilier al Magistratului (primăriei) Cernăuți. Trebuie să menționăm că în casa lui I. Kiesler a trăit o perioadă din viața sa de student Ciprian Porumbescu. În însemnările sale zilnice (Ciprian Porimbescu „Puneți un pahar de vin și pentru mine”) găsim o însemnare din 30 aprilie 1879: „În fine, am aflat gazdă la Dr. Kiesler, în strada Carolinei. O cameră foarte frumoasă; plătim 12 florini. Mâine intrăm”.
![]() |
Iulius Kiesler, tatăl arhitectului |
La Școala Reală Friedrich va face 7 clase, din 1901 până în 1908, după care ne va părăsi pentru totdeauna orașul, continuându-și studiile la Viena la Universitatea Tehnică și la Academia de Arte Frumoase. Fiindcă aproape toți cercetătorii vieții lui Friedrich Kiesler acordă cel mult o frază perioadei lui cernăuțene ne vom opri ceva mai pe larg asupra ei, informațiile noastre preponderent fiind bazate pe documentele depistate în Arhiva de Stat a regiunii Cernăuți.
Localul școlii a fost construit pe un teren de lângă Catedrala oorașului, anterior cumpărat de la baronul Mustață, și dat în exploatare în 1870. La 1908 școala avea 629 de elevi. Cei mai mulți erau din Cernăuți, dar și din satele bucovinene, din alte provincii austriece ba chiar și din alte țări cum ar fi România, Ungaria, Germania, Croația, Rusia și chiar din... America de Nord („Nordamerica”). În aceiași statistică a anului școlar 1907/1908 aflăm că aici își făceau studiile conform confesiunilor religioase 308 mozaici, 179 romano-catolici, 4 catolici de rit armean, 1 ortodox de rit armean, 96 ortodocși, 28 evangheliști și 13 greco-catolici. După limba maternă elevii se împărțeau în felul următor: germană – 436; română – 62; ucraineană – 53; polonă – 67; cehă – 8; ungară – 1; rusă – 2. În perioada studiilor lui Friedrich Kiesler aici activau directorul Constantin Mandicevschi, profesorii Dimitrie Țopa – religia ortodoxă, Ludwig Winter – religia romano-catolică, Abraham Heumann – religia mozaică, Emil Zappler și Georg König – germana, Victor Olinschi (Olinescu) și Theophil Brendzan – franceza, Adrian Bocca, Emilian Popescul, Leonida Bodrnărescul, Alexandru Vitencu, Ioan Cuparencu și Victor Olinschi – româna, Kirilowicz și Alexander Popowicz – ruteana, Leon Hofmann și Ion Nistor – geografia și istoria, Orest Procopovici și Emilian Ilnicki – matematica, geometria și muzica, Nicolai Slusariuk – fizica, Iosef Zybaczinski – științele naturale, Eugen Maximovici, Constantin Maximovici și Erotei (Hirotheus) Pihuleak – desenul de mână (Freihandzeihnen) și caligrafia, J. Wilhelm și Johann Radomski – gimnastica.
![]() |
O pagină de catalog cu numele lui Kiesler |
La terminarea școlii obține la toate obiectele (religie, franceză, română, geografie și istorie, matematică, științele naturale, fizica, chimia și geometria) „suficient” (genügend), cu excepția limbii germane unde e notat cu „satisfăcător” (befriedigend) și desigur la desen unde obține „excelent” (vorzüglich), iar la observații e scris cu creionul un singur cuvânt „Malerak”, adică pictor. Semnificativ este și faptul că din cei 49 de absolvenți ai Școlii Reale pe anul 1908 numai F. Kiesler indică Academia de Pictură ca locul continuării studiilor sau profesia aleasă. La examenele de absolvire din 8 iulie 1908, în fața unei comisii speciale, a răspuns atât oral cât și în scris. La limba română, cu Alexandru Vitencu, a avut de răspuns despre „Alexandru Lăpușneanu” de Constantin Negruți. Și iată în fața comisiei de examinare i-a venit ideia, poate la propunerea unui profesor, să deseneze pe mebrii comisiei, posibil numai pe o parte dintre ei. Să vedem cine sunt personajele acestui desen.
Primul din stânga e Dimitrie Țopa (19.03.1865, Nepolocăuți - 27.04.1931, Cernăuţi), preot, profesor, publicist. Este cel mai reprezentativ membru al vechii familii de răzeși Țopa din Moldova, cu origini în județul Tutova, stabiliți la 1650 în Nepolocăuți (Țopeni). A fost căsătorit cu sora renumitului teolog Teodor Tarnavschi, cu care a avut 5 copii: Ovid, Silvia, Ipolit, Liviu și Stela. Și-a botezat copiii cu prenume ce arată originea latină a acestora, iar Ovid este autorul renumitelor „Amintiri din Țara Fagilor” în trei volume (2011, 2012 și 2014, București, editura Tracus Arte) și tatăl cunoscutului scriitor Tudor Țopa. Studiile primare le face la Rarancea, cele secundare – la Gimnaziul Superior din Suceava și cele superioare – la Facultatea de Teologie a Universității din Cernăuți. Membru activ (1884-1885) și emeritat (din 1921) al Societății Academice „Junimea” și al Societății Academice „România Ortodoxă”, membru și vicepreședinte al Societății Mazililor și Răzeșilor din Bucovina. A fost paroh la Rarancea și Viteliuca (1889-1899), profesor de religie la Gimnaziul Superior de Stat și la Școala Reală Superioară, ambele în Cernăuți (1900-1919), misionar la Dieceza Bucovinei (1914-1918). Deputat în primul Parlament al României Mari (1919-1920). Întreaga sa viață a fost dedicată apărării românismului între Prut și Nistru, înzestrând știința istorică cu una din cele mai bune lucrări în domeniu „Românismul în regiunea între Prut și Nistru” (București, 1928). A publicat mai multe studii privind dreptul bisericesc în „Candela”, „Patria”, „Junimea literară”, „Glasul Bucovinei”. A fost distins cu ordinul „Steaua României” în rangul de cavaler şi cu medalia „Răsplata muncii pentru biserică şi învăţământ clasa I”. În Cernăuți a locuit pe str. Episcopul Herescu, nr. 8 (azi str. Șcepkin, nr 8), e înmormântat în Cimititul Central Ortodox din Cernăuți.
![]() |
M. Friedwagner |
Al doilea e Matthias Friedwagner (03.02.1861, Gallspach, Austria -05.04.1940, Dornwald, Austria), filolog, romanist. Și-a făcut studiile la Universitatea din Viena unde susține și doctoratul în filologia romanică. A lucrat profesor la aceiași universitate din capitala imperiului habsburgic mai mulți ani (1889-1900), după care este numit profesor de filologie romanică și istorie literară la Universitatea din Cernăuți (1900-1911), unde în 1910-1911 va fi ales rector. În această perioadă de cele mai multe ori era cooptat în comisia de examinare la Școala Superioară Reală Ortodoxă, iar în cazul nostru fiind ales chiar președintele acestei comisii. M. Friedwagner este celebru în spaţiul cultural bucovinean datorită colecţiei de folclor, lucrată în mare parte de Alexandru Voievidca, „Cântece populare româneşti din Bucovina. Cântece de dragoste” (1940). A fost un promotor al culturii românești în Austria și Germania.
![]() |
C. Mandicevschi |
Al treilea e Constantin Mandicevschi (24.05.1859, Bahrineşti -14.12.1933, Cernăuţi), semnat pe desen „Director”, funcție pe care a deținut-o timp de 22 ani (din 1896) la această școală din capitala Bucovinei. Este fiul pteotului Vasile și Veronica (născută Popovici) Mandicevschi și frate cu cunoscuții compozitori Gheorghe și Eusebiu. Tatăl său mărturisea că familia Mandicevschi ar fi o veche familie ortodoxă slavă de preoți din Kiev, care, ajungând în Moldova prin secolul al XVIII-lea, s-au considerat moldoveni. Studii secundare le face la Gimnaziul Superior de Stat din Cernăuți, unde arată ca limbă maternă româna (1869-1877), cele superioare la Universitatea din Viena (1878-1880) și la Facultatea de Filosofie a Universității din Cernăuți (1880-1883), unde susține și doctoratul în filosofie. A lucrat profesor la Gimnaziul Superior de Stat din Cernăuți (1883-1884), la Gimnaziul Superior Greco-Oriental din Suceava (1884-1893) și la Școala Superioară Reală Ortodoxă(1893-1922). Aici, în 1898, reușește să întroducă ca obiect obligatoriu limba română pentru toți elevii școlii. Din 1922 și până la pensionare va fi directorul Bibliotecii Universității din Cernăuți. În 1904 a fost unul dintre organizatorii festivităților de comemorare a 400 de ani de la moartea lui Ştefan cel Mare la Putna. Este considerat autorul versurilor celebrului cântec „Cântă cucu-n Bucovina”, scrise la comanda ministrului educației Spiru Haret. Membru activ al Societății Academice „Junimea”, ulterior emeritat și fondator, membru în comitetul de conducere al Societății pentru Îngrijirea Orbilor și Surdomuților din Bucovina, membru al Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina. Decorat cu Ordinul „Coroana României”. În Cernăuți a locuit pe Petrowiczgasse, 3 (azi str. Petrovici); Siebenbürgerstrasse, 13 (azi str. Principală, 97, casa din curtea școlii); str. Poincare, 12 (azi str. Kohanovski). Este înmormântat în cripta familiei din Cimitirul Ortodox din Cernăuți.
![]() |
Slusarcziuk |
Numele următorului personaj l-am descifrat cu mult mai
greu. Totuși credem că e vorba de Nicolai Slusarcziuk,
născut în Cernăuți la 1870, absolvent al Gimnaziului German din Rădăuți (1892,
azi Liceul „Eudoxiu Hurmuzachi”), profesor de matematică și fizică la Școala
Reală Superioară Ortodoxă din Cernăuți, mulți ani la rând membru al comisiei de
examinare pentru școlile generale elementare și poporale, curator al
cabinetului de fizică.
![]() |
E. Ilnicki |
Următorul e Emilian Ilnicki (Ilnițchi) (21.10.1879, Suceava – 07.03.1922, Cernăuți), profesor de matematică la această școală, diriginte de clasă pentru F. Kiesler. Este fiul lui Leon Ilnițchi, de asemenea profesor de matematică și fizică la Gimnaziul Superior Greco-Oriental din Suceava, la Liceul de Stat de Fete nr. 2 și la Școala Superioară Reală Ortodoxă din Cernăuți. La rândul său Leon Ilnițchi era fiul natural al celebrului lăutar din Suceava Grigore Vindereu. După cum am văzut a predat aici și muzica. Membru al Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina. A locuit în Cernăuți împreună cu părinții pe Neueweltgasse, 15 (azi str. Șevcenko), apoi pe str. Cuciurmare, 4 (azi str. Heroiv Maidanu). E înmormântat în Cimitirul Central Ortodox din Cernăuți.
![]() |
G.König |
Penultimul e profesorul de limbă germană, Georg König,
custode la biblioteca școlii. A trăit pe Dr. Reissgasse, 8, (azi str. Alexandru
cel Bun), apoi pe Elisabethplatz, 5 (azi Piața Soborna).
![]() |
I. Ztbaczinski |
Și încheie această galerie profesorul de științe naturale, Iosef Zybaczinski. Despre el am aflat numai că a locuit pe Kathedralgasse, 6a (azi str. Armeană, chiar alături de fosta Școală Reală) și că a fost îngropat în Cimitirul Central din Cernăuți. I-am găsit mormântul acum ceva timp în urmă, însă n-am apucat să-i fac o poză reușită ca să pot descifra și textul de la baza monumentului, mormântul fiind înconjurat de arbori și tufe ca într-o pădure adevărată. Am revenit la el acum când caut, cu înfrigurare, măcar câteva informații despre Iosef Zybaczinski. Am avut o plăcută surpriză când l-am găsit mult mai îngrijit, inscripția bine curățată și mormântul cu o candelă la căpătâi (mulțumirile noastre părintelui Anastasie!!!). Astfel aflu că I. Zybaczinski a decedat la 10 iulie 1909 și e înmormântat alături de soția sa Zynobia. Versul de la baza monumentului e celebrul poem al lui Johann Wolfgang Goethe „Über allen Gipfeln” (sau „Eine andere”) pe care îl redăm aici așa cum l-am transcris de pe monument:
Üeber allen Gipfeln Die vögelein
schweigen
Ist Ruh', im
Walde.
In allen Wipfeln Warte nur. Balde
Spürest Du Ruhest
du auch.
Kaum einen Hauch;
Iată și traducerea, cât se poate mai aproape de original,
realizată de lingvista Felicia Șerban: „Peste toate vârfurile / Este linişte, / În toate creştetele copacilor /
Simţi / Abia o adiere; / Păsărelele tac în pădure. / Aşteaptă numai, curând /
Te vei linişti şi tu.” O altă variantă în traducere artistică, realizată în
româneşte de Maria Banuș: „Peste culmile toate / Tăcere; / Prin crengi
nemişcate / O adiere / Pâlpâie-abia; / Şi pasărea tace-n pădure. / Îndată,
uşure / Pacea şi tu vei afla.”
Mormântul lu I. Zybaczinski |
Se presupune că poemul a fost scris de Geothe în seara zilei de 6 septembrie 1780 cu creionul pe peretele de scânduri al cabanei de vânătoare de pe muntele Kickelhahn de lângă Ilmenau în Turingia, unde ajunse cu prietenul său pentru prima dată. Astfel marele poet german i-a conferit muntelui o deosebită semnificație culturală și istorică, iar cabana devine una din cele mai vizitate locuri geotheene. Poetul a revenit de nenumărate ori aici, ultima dată cu câteva luni înainte de moartea sa, recitind versul l-au copleșit amintirile, i-au curs lacrimi pe obraji după care ar fi spus: „Da: așteaptă, în curând și tu te vei odihni!”.
Exegeții literari au observat asemănări frapante între poezia lui M. Eminescu „Peste vârfuri” și poezia lui Geothe „Über allen Gipfeln”. Influența ni se pare firească, știind interesul lui față de literatura germană, cunoașterea în profunzime a poeziei, în primul rând a lui Geothe, pe care-l cunoscuse și din lecturile sale cernăuțene din biblioteca gimnaziștilor. Să ne amintim și întâmplarea din 1869 pe vremea turneului la Cernăuți cu trupa teatrală a lui Mihai Pascaly, când a preferat să cumpere volumele lui Heine și Geothe pe banii primiți de la directorul teatrului pentru haine și ghete. La Eminescu în „Peste vârfuri” parea fi, totuși, o vagă reminiscență și e mai mult o întâlnire firească într-un spațiu comun de trăire sufletească pe care îl pot avea numai două genii, întâlnire ce poate avea loc chiar peste sute de ani. Versul lui Geothe, dăltuit în piatră (nu scris pe lemn!) pe un mormânt din cimitirul cernăuțean, înconjurat de copaci cu a lor „vârfuri în liniște”, ni se pare o minune divină și un omagiu celui mai mare poet german.
Probabil că monumentul funerar pe mormântul lui I.
Zybaczinski l-au ridicat urmașii săi, dar suntem tentați să credem că versul
lui Geothe a fost pus la căpătâi la sugerarea fostului profesor încă în timpul
vieții. Mormântul poate fi și el, după cum vedem, o posibilitate de a cunoaște viața
unui om. Cu atât mai mult o creație artistică, cum e în cazul nostru desenul
lui Friedrich Kiesler, care ne poate contura o imagine mai clară asupra
creatorului ei, prin cunoașterea mai profundă și a celora pe care i-a avut mai
mult timp în preajma sa, în deosebi, pe acei care i-au fost profesori.
vineri, 4 iunie 2021
NOUTĂȚI DE PRIN CIMITIRE ȘI ARHIVE
Pe vremuri, cu mulți ani în urmă,
sub alte regimuri, reușeam să aduc NOUTĂȚI din...arhivă. Niște „colegi”, glumeți
din fire, de la o redacție cunoscută, unde mă pocloneam cu „noutățile” mele,
îmi spuneau: „Ce noutăți poți aduce dintr-o arhivă, niște vechituri?”. Păi
bine, mă gândeam eu, cum pot fi vechituri scrisorile inedite ale lui Sextil
Pușcariu către Ion Nistor, ori scrisoarea lui Grigore Nandriș din Paris către
acelaș Nistor, ori scrisoarea lui Titu Maiorescu către istoricul Wickenhauser,
ori bilețelul Lencei de șase anișori (fiica lui Gheorghe Hurmuzachi, Elena)
către buneii de la Storojineț? Îmi era greu să le lămuresc lor că aceste
documente și mai ales ideile pe care le cuprindeau erau mult mai noi, mai
proaspete, mai pline de viață decât discursurile unui orecare demnitar
referitoare la prezentul fericit și luminos pe care-l trăiam cu toții sau
reportajele privind cantitatea băligarului scos pe câmpurile kolhozului, despre
care scriau cu atâta însuflețire contestatarii „noutăților” mele.
Acum, de la o vreme încoace, mă
abat tot mai des spre cimitire... E o abatere firească, a vârstei, ași zice eu.
Și ce e iarăși curios, și de aici, de pe alei mohorâte, de printre cruci
dărâmate și cripte sparte mă încumetez, din când în când, să vin cu noutăți.
Cum am făcut-o, de exemplu, la redescoperirea mormântului Aglaei Gareiss Edle
von Döllitzsturm (cu acest nume a fost înmormântată sora poetului Eminescu și
nu Aglae Drogli cum scriu cu insistență unii), un adevăr și el contestat, cu
încăpățânare, se pare, de aceiași redacție de cândva. Și dacă veni vorba de
Aglae, sora poetului, să vă mai aduc o noutate, legată și ea de cimitirul
cernăuțean. Câți dintre noi, cei care am îndrăznit să scriem despre viața
marelui nostru Poet, știu câți copii a avut sora lui, Aglae? Doi, vor răspunde
unii, Ioan și George, așa preciza și George Călinescu. Trei, ne răspunde
mormântul lui Ion Drogli din cimitirul cernăuțean. Primul copil a fost o fată,
pe nume Victoria, născută la un an după căsătoria Aglaei cu Ion Drogli, în
1872, și decedată la numai 2 anișori, în 1874. Dovadă ne stă inscripția de pe
mormântul comun al lui Ioan Drogli și fiicei Victoria din Cimitirul Central
Ortodox al Cernăuțiului. Cei drept același George Călinescu consemna și
următorul lucru: „Se mai vorbește și de o fată, moartă de difterie”.
Cum unei noutăți din cimitir îi stă mai bine alături de altele din arhivă, ne-am îndreptat pașii spre Arhiva de Stat a Regiunii Cernăuți, unde am ridicat cărțile bisericești din acea perioadă pentru a clarifica mai bine situația, cu atât mai mult că ultimele cifre de la anul morții de pe mormânt din cauza intemperiilor sunt aproape indescifrabile. Astfel, în arhiva parohiei Sf. Nicolai din Cernăuți, la Condica născuților pe anul 1872, găsim următoarea înregistrare: numărul casei: 800; anul, luna și ziua în care s-a născut: 21 Mart/2 April; luna și ziua în care s-a botezat: 4/16 Mai; numele de botez al pruncului: Victoriea; religiunea: ort. orientală; sexul: femeiesc; legitim: din dreaptă cununie; numele de botez și de familie, starea sau meseria și domiciliul tatălui: Ioan Drogli, învățătoriu la Pedagogiul c.r. din Cernăuți; numele de botez și de familie al maicei: Aglaea Eminovici; cumătrii, numele de botez și de familie, starea și domiciliul: Eufrosina Motîleff, proprietăriță din Beserabia rus.[ească]; numele de botez și de familie al moașei și domiciliul ei: Varvara Bilig din Cernăuți; subscrierea proprie a preotului, carele a botezat: Leon Popescul.
Dacă pe „proprietărița Eufrosina
Motîleff” ne-a fost imposibil s-o identificăm, atunci pe moașa Varvara Bilig, în
varianta germană, Barbara Billig, am găsit-o ca moașă oficială („împărătească”),
care la 1898 încă locuia pe Elisabethplatz, 4 (azi Piața Teatrală). Leon
Popescul (1838-1895) este mai bine cunoscut prin ampla sa activitate pastorală.
După absolvirea Gimnaziului Superior de Stat din capitala Bucovinei, unde se
evidențiază ca donator și utilizator al bibliotecii gimnaziștilor români, și al
Institutului de Teologie va fi vreme îndelungată paroh la Biserica Sf. Nicolai,
în paralel ocupând și funcția de profesor de religie la Școala poporală de fete
din Cernăuți și cea de administrator parohial la Catedrala orașului. L.
Popescul este și unul dintre membrii comitetului de inițiativă care a înființat
Reuniunea Română de Leptură, participând la adunarea de constituire la 1 mai
1862.
Decesul Victoriei e înregistrat
de asemenea în arhiva bisericii Sf. Nicolai la Condica morților pe anul 1874: numărul
casei: 548; anul, luna și ziua în care au răposat: 1874, 24 April/6 Maiu; luna și ziua în care s-au
îngropat: 25 April/7 Maiu; numele și porecla răposatului și locul de
unde este: Victoriea Drogli den Cernăuți; stare sau breaslă: fiică de
profesoriu; religiunea: ort. orientală; sexul: femeiesc; vârsta vieții: 2 ani și 2 luni; mărturiile
de ce fel de boală anume au răposat: de anghină; preotul care a
înmormântat: Leon Popescul. De menționat numărul casei care este altul de
cât cel de la naștere și cununie, după cum vom vedea mai jos. Decesul din 24
aprilie/6 mai vine la 10 zile după nașterea fiului Gheorghe, înregistrată la 15/27
aprilie la aceiași Biserică Sf. Nicolai.
Vom prezenta în continuare,
pentru prima dată, și documentul care adeverește căsătoria lui Ioan Drogli cu
Aglae Eminovici cu scopul de a evita în viitor unele greșeli referitoare la
data căsătoriei celor doi, greșeli ce apar în unele publicații recente pe
această temă. Documentul se păstrează de asemenea în Condica cununaților de la
Biserica Sf. Nicolai: numărul casei: 800; luna și zioa în care s-au
vestit (1, 2, 3 zi): 1870, Dekemvri, 25, 26,27; zioa și luna în care
s-au cununat: Ianuariu, 7, 1871; mirele, numele, porecla și locul de
unde iaste: Ioan Drogli, născut den Măzănăești și cu șederea în Cernăuți;
stare sau breaslă: director la școala națională den Cernăuți;
religiunea: răsăritului; vârsta: 36 ani; mireasa, numele, porecla
și locul de unde iaste: Aglaea Eminovici, fiica lui Georgi Eminovici den
Ipotești în Româniea; stare sau breaslă: fiică de proprietariu; religiunea:
răsăritului; vârsta: 18 ani; la rubricile despre nuni și breasla
lor e consemnat: cununia sau săvărșit în locul nașterei miresi; dreaptă
și însuș iscălitura preotului care au cununat: Leon Popescul, paroh.
În încheierea acestor rânduri aducem încă o informație, ca fapt divers, spicuit din aceiași pagină a Condicii cununaților, chiar în rândul de deasupra înregistrării cununiei lui Ioan Drogli cu Aglae Eminovici. E vorba de cununia Ecaterinei Pumnul, în vârstă de 50 ani, „vădană dupre profesoriul Aron Pimnul și fiica lui Toader Teodorino den Cernăuți” cu preotul Partenie Tomașciuk, „actuariu la consistoriul episcopal”, în vârstă de 58 ani, și el la a doua căsătorie după decesul primei soții, românca Casandra Șesan, cu care avusese 5 băieți, printre care și pe Constantin, primul rector al universității cernăuțene. La oficierea cununiei i-au avut de nuni pe „domnul Nicolaiu Vasilco, proprietariul satului Sloboziei Comărești și cucoana Eleana de Zotta, soție de proprietariu mare den Chisălău”. Cea, care-i „mâncase zilele bărbatului ei, pe care-l ținuse ca pe „Pegas în jug” (G. Călinescu), cea, care nu mai suferea străini în casă după moartea profesorului și-i fugări pe gimnaziști să-și caute alte gazde, se mărita, la 4 ani după decesul profesorului, cu Partenie Tomașciuk, ca să-și găsească la scurt timp (15 septembrie 1875) locul de veșnică odihnă în cripta familiei Tomașciuk, alături de prima lui soție, Casandra Șesan. Doamne, ce mică e lumea ta,Cernăuțiule!
O
plimbare prin cimitir este mai mult un prilej de reflecție asupra vieții, nu
doar un moment trist, fiindcă acest oraș mort, cimitirul cernăuțean, e un
purtător al istoriei vii, e o oglindă care reflectă lunga istorie a acestui
multpătimit ținut strămoșesc. Cimitirul creează rădăcinile spirituale necesare
atât păstrării identităţii proprii, a comuniunii între generaţii, cât şi a continuităţii
în istorie a spiritului unui neam.
miercuri, 20 ianuarie 2021
DESCOPERIRE SENZAȚIONALĂ ÎN CIMITIRUL MĂNĂSTIRII HORECEA
DESCOPERIRE SENZAȚIONALĂ
ÎN CIMITIRUL MĂNĂSTIRII HORECEA
Pandemia covidiană ne-a impus de ceva vreme un mod
de viață izolat, deseori în contradicție cu dorințile și aspirațiile noastre
obișnuite, deaceea orice evadare din acest spațiu restrictiv impus e o bucurie și
multașteptată relaxare. Pentru mine aceste evadări sunt de fapt niște ieșiri
solitare prin suburbiile orașului, prin satele din apropiere și mai ales, tot
mai des (!), prin cimitirele din împrejurimi, care înseamnă mult mai mult decât
un ultim loc de odihnă. Astfel, zilele trecute, în compania unui prieten, am ajuns
și la cimitirul de la mănăstirea Horecea. E o incursiune către lumea neîntinata
a începuturilor, către acea lume rural curată de cândva, neatinsă, către care
adesea tânjim.
Iacob Putneanul |
După
desființarea mănăstirii biserica cu hramul Nașterea Maicii Domnului devine
parohială pentru locuitorii suburbiilor Horecea Mănăstirii și Liudi Horecea și
a activat chiar și în perioada sovietică. Aici au venit să se roage, să-și
asculte sufletele și să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru binefacerile
revărsate în viețile lor mai ales în acei ani postbelici de prigoană ateistă. Mănăstirea a fost redeschisă la 22 noembrie
1996 de către starețul Veniamin (Voloșciuk), fostul nostru coleg de la Universitatea
din Cernăuți, căruia i-am tradus atunci o parte din cartea lui Erast Costea
(Hostiuc) „Schiturile și sihăstirile Bucovinei de altă dată”, Cernăuți, 1936 (fragmentul
referitor la mănăstirea Horecea), precum și documentul despre călugării
mănăstirii, întocmit de egumenul Artemon la 1783.
Mitropolitul Gavriil (Calimachi) |
În
interiorul bisericii am admirat frescele murale Judecata de apoi, Sfântul Mare
Mucenic Gheorghe, Sfântul Ierarh Iacob Putneanul (n. 20 ianuarie 1719 - d. 15
mai 1778, mitropolit al Moldovei între anii 1750-1760), Sfântul Cuvios Teoctist
din Palestina, Sfântul Ierarh Ioan cel Milostiv, paraclisele Sf. Varvara și Sf.
Gheorghe. Deși foarte veche, puțin decolorată de trecerea vremii peste ea,
pictura murală interioară, icoanele innegrite de vreme mai păstrează atmosfera
intimă monahală de cândva și ne emoționează la fiecare vizită făcută la
mănăstire.
La
ieșire intrăm și în cimitirul de lângă biserică, care a apărut aici se pare
după ce biserica devine parohială și unde ne aștepta marea surpriză a zilei. Am
trecut printre mormintele bine îngrijite, apărute majoritatea după război și
mai ales în ultimele decenii și mi-am adus aminte de primele mele vizite din
anii studenției la mănăstire, cu aproape jumătate de veac în urmă, când
biserica, împrejurimile și mai ales cimitirul era într-o stare părăsită,
năpădit de copaci, tufe, buruieni și multă uitare. Morminte erau atunci, se
pare, foarte puține, pe ici pe colo, parcă rătăcite din alt veac. Și iată aici,
în acest univers paralel, chiar în mijlocul cimitirului, observ pe neașteptate
o cruce de mormânt ce se deosebea cu mult de celelalte, exact de parcă venea
din alte vremuri.
![]() |
Ecaterina a II-a |
M-am apropiat și am citit numai un singur cuvânt DIMITROVITCI, celelate, roase de vânturi și ploi, acoperite cu mușchi, aproape că nu se mai puteau descifra. Dar am înțeles că era vorba de mormântul lui Ambrosie Dimitrovici. Acasă, la calculator am descifrat cu aproximație, mai mult intuitiv, întreaga inscripție:
„Aicia
rapausce osiemintele
rb. l. Dzeu Dr. Ambrosiu
DIMITROVITCI
concepist dietal, secretariu al So-
țietății pentru lit. și cult. rom. în
Bucovina, membru al Soțietății litera-
rii din Bucuresci cel nascut întra 15
Juliu 1838 rapausat întra 20 Juliu
1866: R. I. P.”
Inscripția de pe mormânt |
Deci e vorba de Ambrosie (Ambrosiu, Ambrozie) Dimitrovici (Dimitroviță, Dimitrovicz) născut în 15 iulie 1838, se pare la Comănești, unde tatăl său, Porfiriu Dimitrovici, era paroh. Va reveni la Cernăuți, unde fiul termină școala primară și Gimnaziul german (1857) după care va studia Dreptul la Lemberg (Lvovul de azi), unde va obține și doctoratul (1865).
![]() |
Grigore al III-lea Ghica |
După absolvire (1861) a fost angajat în Comitetul dietal din Cernăuţi ca practicant, iar la 28 februarie 1864 a fost promovat concepist dietal, funcție ce va fi indicată șu pe piatra de mormânt.
Fiind educat la școala lui
Aron Pumnul – regeneratorul simţului național în Bucovina – la școala patriotizmului
național românesc, dar și cea a fraților Hurmuzachi, devine din fragedă tinerețe întemeietor de
mentalitate românească în Bucovina, un „stâlp însemnat al cauzelor noastre
celor naționale”. Din 1863 face parte din Comitetul „Reuniunii pentru Leptură”, al cărei
secretar a fost din 1864, iar din 1 martie 1865 este redactor și editor la
„Foaea Soţietăţii pentru Literatura şi Cultura Română în Bucovina”.
Sfântul Cuvios Teoctist din Palestina |
Mai puțin este cunoscut faptul că A. Dimitrovici a fost și membru fondator al celui mai important for științific național – Academia Română. Academia a fost fondată la 1 aprilie 1866, sub denumirea de Societatea Literară Română, devenită la 1 august 1867 Societatea Academică Română, iar în 1879 Academia Română, cu 25 membri fondatori. 8 dintre aceștia aveau studii juridice ori și studii juridice, dintre care și trei bucovineni: George Barițiu, Ambrosie Dimitrovici (Dimitrovitza), Iosif Hodoș, Alexandru Hurmuzachi, Nicolae Ionescu, Tiutu Liviu Maiorescu, Gavril Munteanu și Ion a lui Gheorghe Sbiera. Confuzia, legată de numirea-nenumirea lui A. Dimitrovici membru fondator, se lămurește prin faptul că mulți cercetători ai istoriei literaturii și culturii susțin că el ar fi fost numai propus sau că și-ar fi dat demisia din această instituție. Adevărul este că el, alături de Alexandrtu Hurmuzachi, a fost propăus și numit membru din partea Bucovinei, dar, la scurt timp, îmbolnăvindu-se de holeră, care făcea pe atunci ravagii în Bucovina, își dă demisia, fiind înlocuit cu Ion a lui Gh. Sbiera (vezi lista membrilor fondatori https://acad.ro/membri_ar/membri_d.htm), care, după decesul din 20 iulie 1866, îl va înlocui și în funcția de redactor și editor la „Foaea Societăţii pentru Literatura şi Cultura Română în Bucovina”.
Sfântul Ierarh Ioan cel Milostiv |
A fost căsătorit în 1865 cu Aglaea, fiica parohului din Milișăuți, Alexandru Ciupercovici, care în 1866 va deveni egumen al mănăstirii Putna și va găzdui manifestările naționale ale studențimei române din 15 august 1871. Moartea prematură (nu împlinise nici 28 de ani) îi întrerupe brusc activitatea multilaterală: de publicist, de folclorist, de magistrat, de cercetător științific.
Iată ce scria gazeta „Albina”
(Anul I, 1866, Nr. 46, p. 3) la moartea lui Ambrosie Dimitrovici: „Un bărbat
june, în floarea vieţii, plin de speranțe dulci în viitoriul său și al naţiunii
sale, lucrativ și zelos întru apărarea drepturilor naționale ca jurist graduat,
își părăsi juna soţie, ne părăsi pe noi, își părăsi naţiunea, trecând la
locașurile cele eterne, iar nouă lăsându-ne datoria de a-i deplânge cu amar
pierderea. Românilor bucovineni, am pierdut o floare, am pierdut un exemplu viu
de lucrativitate, am pierdut o putere rară, am pierdut un amic sincer și un sfătuitor
bun!”
Mormântul lui Ambrosie Dimitrovici în cimitirul mănăstirii Horecea |